Uutiset

Lähetä arkisto

 • Vaalit ja niiden historia Suomessa - kesäkuu 16, 2021

  Vaalit ovat demokratian ja tasa-arvoisen poliittisen vaikuttamisen perusta. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että maassamme poliittinen valta kuuluu kansalle, ja jokaisella äänestysikäisellä on oikeus äänestää haluamaansa edustajaa.  Äänestysoikeus kuuluu jokaiselle Suomen kansalaiselle, joka on vaalipäivään mennessä täyttänyt 18 vuotta; ikärajan laskemisesta on ollut viime vuosina paljon puhetta, mutta tähän mennessä[…]

 • Suomalainen sotahistoria - kesäkuu 23, 2020

  Maailmassa on ollut sotia kautta aikojen, milloin missäkin maailman kolkassa. Sodat valitettavasti kuuluvat niin historiaan kuin vielä arkipäiväänkin joissakin maissa.

 • Suomen talvisota - marraskuu 10, 2019

  Suomen talvisota käytiin toisen maailmansodan aikaan vuosina 1939-1940. Neuvostoliiton hyökkäys uhkasi koko Suomen olemassaoloa – pieni maa joutui sotaan yksin valtavaa vihollista vastaan.

 • Suomen merivoimien laivat - syyskuu 27, 2019

  Sekä rannikkojoukot että laivasto kuuluvat kumpikin Suomen merivoimiin. Se oli aikaisemmin nimeltään Suomen laivasto, mutta muutti nimensä merivoimiksi jo vuonna 1933.

 • Suomen pääministeri - heinäkuu 17, 2019

  Pääministeri tarkoittaa käytännössä Suomen valtioneuvoston eli hallituksen johtajaa. Pääministeri on asemassa johtamassa Suomen sisäpolitiikkaa ja EU-politiikkaa.

 • Suomen armeija - toukokuu 16, 2019

  Suomen armeija, eli Suomen Puolustusvoimat, on tärkeä osa Suomen valtiota. Asevoimien tehtäviin kuuluu maan sotilaallisen puolustamisen lisäksi muiden viranomaisten avustaminen turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitäminen. Kansainvälinen kriisitoiminta ja avustaminen on osa Puolustusvoimien toimintaa.

 • Suomalaisia kuuluisuuksia eri aloilta - huhtikuu 20, 2019

  Kuka suomalainen sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun sinulta kysytään kuuluisia suomalaisia henkilöitä? Suomessa lehdistön otsikoissa viikosta toiseen esiintyvät henkilöt eivät välttämättä ole tuttuja Suomen ulkopuolella, mutta he herättävät meissä suomalaisissa vahvoja tunteita. Kun ulkomaalaisilta ihmisiltä kysytään, mitä he tietävät Suomesta ja keitä suomalaisia he osaavat nimetä, vastaukset saattavat yllättää. Harva[…]

 • Suomi toisessa maailmansodassa - maaliskuu 22, 2019

  Toisen maailmansodan aikana Suomi oli osallisena kolmessa eri sodassa talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa. Suomen sijainti suurvallan vieressä oli johtanut vuosisatojen konflikteihin ja siksi Suomi oli alkanut jo heti 1920 luvulla etsimään liittolaissuhteita.

 • Lisää Suomen historiasta - tammikuu 22, 2019

  Suomi on historiansa aikana ollut osana sekä Ruotsin että Venäjän valtioita. Ruotsin vallan aika kesti useita satoja vuosia, aina varhaiskeskiajasta 1800-luvulle. Vajaan kaksi vuotta kestäneen Suomen sodan (v. 1808-1809) johdosta Suomi, sen ajan Ruotsin itäiset läänit, liitettiin osaksi itäistä suurvaltaa, Venäjää. Venäjän keisarikunnan alkaessa rakoilla sisältä päin Suomella oli mahdollisuus[…]

 • Suomen historia - joulukuu 25, 2018

  Suomen esihistoria alkaa tiettävästi noin 9000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suomen kivikauden kulttuureita olivat muun muassa  Kundan kulttuuri, kampakeramiikka, Kiukaisten  ja Pöljän kulttuurit. Suomen pronssikausi alkoi vuonna 1500 ennen ajanlaskua ja rauta-aika 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Rauta-aika kesti noin vuoteen 1300 ajanlaskun jälkeen.

 • Suomen presidentit - joulukuu 10, 2018

  Suomen presidentti on vaaleilla valittava, Suomen valtion ylin päämies. Presidentin tärkeimpiä tehtäviä ovat maan ulkopolitiikan johto yhdessä valtoneuvoston kanssa sekä puolustusvoimien ylipäällikkönä toimiminen.

 • Suomen ilmavoimat - marraskuu 28, 2018

  Ilmavoimat ovat jokaiselle valtiolle yksi sen ulkoisen puolustautumisen päätekijöitä. Ilmasta tuleva hyökkäys on monesti se tehokkain mahdollinen, joka valtiota vastaan voidaan kohdistaa. Nykypäivänä valtiot panostavat suuresti ilmavoimiensa toimintakykyyn, joissain valtioissa jopa muiden aselajien kustannuksella. Suomessa ilmavoimat ovat alusta asti nähty tiiviinä osana maan puolustusvoimia.