Suomalaisia kuuluisuuksia eri aloilta

Blogista

F1-kuljettaja

Suomalaisia kuuluisuuksia eri aloilta

Kuka suomalainen sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun sinulta kysytään kuuluisia suomalaisia henkilöitä? Suomessa lehdistön otsikoissa viikosta toiseen esiintyvät henkilöt eivät välttämättä ole tuttuja Suomen ulkopuolella, mutta he herättävät meissä suomalaisissa vahvoja tunteita. Kun ulkomaalaisilta ihmisiltä kysytään, mitä he tietävät Suomesta ja keitä suomalaisia he osaavat nimetä, vastaukset saattavat yllättää. Harva osaa nimetä Suomen nykyistä presidenttiä, mutta useampi saattaa tuntea jonkun suomalaisen häntä itseään kiinnostavalta alalta. Tässä artikkelissa käydään läpi eräitä omien alojensa kuuluisia suomalaisia.

Moottoriurheilijat Kimi Räikkönen ja Tommi Mäkinen

Eräs kuuluisimmista suomalaisista maailmalla tällä hetkellä on F1-kuljettaja Kimi Räikkönen. Räikkönen aloitti kartingin vuonna 1987, ja menestyksekkään kotimaisen uran jälkeen hän siirtyi kilpailemaan kansainvälisellä tasolla. Muutaman startin jälkeen vuonna 1999 brittiläisessä Formula Renault -sarjassa hän päätti palata kartingin pariin, koska hänen ajamansa Mygalen runko oli hänen mielestään kilpailukyvyn kannalta liian heikko. Hän palasi takaisin Britteihin kilpailemaan Formula Ford Festivalissa ja voitti Formula Renault -talvisarjan.

Nykyään Kimi ”Iceman” Räikkönen ajaa Formula 1 -sarjassa Alfa Romeo Racing -tallissa. Hän on voittanut F1-sarjan maailmanmestaruuden kerran, ensimmäisellä kaudellaan Scuderia Ferrarilla vuonna 2007. Hän kilpaili myös rallin WRC-luokassa 2010-2011, jonka jälkeen hän palasi takaisin Formula 1 -sarjaan. Räikkönen on voittanut 21 osakilpailua F1-sarjassa, mikä tekee hänestä kaikkien aikojen menestyksekkäimmän suomalaisen F1-kuljettajan.

Vaikka Kimi Räikkönenkin kilpailu WRC-sarjassa, jää hän rallissa kuitenkin jälkeen Tommi Mäkiselle. Tommi Mäkinen on entinen rallikuski, joka toimii nykyisin Toyota Gazoo Racing -tiimissä tallipäällikkönä. Mäkinen on yksi kaikkien aikojen menestyneimmissä rallikuskeista maailmassa. Hän on tilastoissa viidentenä osakilpailuvoittojen määrässä 24 voitollaan ja kolmantena mestaruuksissa neljällä mestaruudella.

Kimi kilpailee

Vuonna 2018 Mäkisestä tuli rallin historian ensimmäinen henkilö, joka on voittanut mestaruuden sekä kuljettajana että tallipäällikkönä. Mäkinen voitti WRC-mestaruuden neljä vuotena peräkkäin 1996—1999, jolloin hän ajoi Ralliart Mitsubishi Lancer Evolution -autolla. Hän auttoi Mitsubishia saavuttamaan valmistajien mestaruuden vuonna 1998 ja voitti vuoden 2000 Race of Champions -kisan. Mäkisen kartanlukijoina toimivat muun muassa Seppo Harjanne ja Risto Mannisenmäki.

Pokeritähdet Jens Kyllönen ja Ville Wahlbeck

Jens Kyllönen, joka on pelannut nettipokeria muun muassa nimimerkillä Jeans89, on HighstakesDB-palvelun keräämien käsihistorioiden mukaan laaditulla suurimpien pokerivoittajien listalla kymmenentenä lähes 5,5 miljoonan dollarin voitoillaan. Vaikka hän on pääasiassa käteispeleihin erikoistunut pelaaja, hän on voittanut myös ECOOP-päätapahtuman vuonna 2008 ansaiten siitä 315 000 dollaria sekä EPT Kööpenhaminan, joka toi hänelle vuonna 2009 yli 1,1 miljoonan dollarin tienestit.

Kyllönen on ollut vakiokasvo kaikkein korkeimpien panosten käteispeleissä suurimman osan viimeisestä vuosikymmenestä. Alun perin no limit -pelaajana aloittanut Kyllönen kasvatti pelikassansa nopeasti huomattavan suureksi, minkä ansiosta hän pystyi kokeilemaan suurempia pelejä jo varhaisessa vaiheessa pokeriuraansa. Hän siirtyi PLO:hon, mikä osoittautui menestyksekkääksi, sillä häntä pidetään laajalti yhtenä parhaista pelaajista Omahassa.

Kesäkuussa 2009 Ville Wahlbeck teki suomalaista pokerihistoriaa voittamalla maahan ensimmäisen WSOP-rannekkeen. Erityisen merkittäväksi asian teki se, että Wahlbeck voitti erittäin vaativana pidettävän Mixed-tapahtuman, jossa pelaajien täytyy hallita erinomaisesti kahdeksan eri pelimuunnelmaa. 10 000 dollarin sisäänoston turnauksessa olikin mukana nimekkäitä pelaajia, kuten Doyle Brunson, Barry Greenstein, Jennifer Harman ja Vanessa Rousso. Ainoana suomalaisena 194 pelaajan joukossa turnauksen aloittanut Wahlbeck pelasi vahvasti ja voitti lopulta useamman pelipäivän jälkeen koko turnauksen ja lähes puoli miljoonaa dollaria.

Wahlbeck nousi otsikoihin myös helmikuussa 2008, kun hän voitti Helsingin kasinolla ystävänsä ja toisen pokeritähden Ilari Sahamiehen kanssa ruletissa noin sata tuhatta euroa. Vuonna 2010 Wahlbeck liittyi Team PokerStars Pro -ammattilaisjoukkueeseen ensimmäisenä suomalaisena pelaajana. Wahlbeck on sittemmin kertonut lopettaneensa ammattimaisen pelaamisen ja keskittyvänsä muihin asioihin. Hän pelaa silti yhä huvikseen pokeria ja muita pelejä kavereidensa kanssa sekä netissä, joten saatat tavata hänet pelaamasta PokerStarsilla. Voit myös lukea Ville ”isokala” Wahlbeckin vanhoja Pokerisivujen blogikirjoituksia.

Muusikot Darude ja Tarja Turunen

Suomen vuoden 2019 Euroviisuedustaja Darude, eli Ville Virtanen, aloitti musiikin parissa kokeilemisen ja DJ-työskentelyn ollessaan vielä koulussa, jolloin hän otti käyttöönsä lempinimen ”the Rude” ruotsalaisen muusikon Leila K.:n kappaleen Rude Boy mukaan, myöhemmin lempinimi jalostui muotoon Darude.

Eurovision

Eurovision

Tuottaja JS 16, eli Jaakko Salovaara, alkoi tehdä Daruden kanssa yhteistyötä, jonka tuloksena julkaistiin Daruden ensimmäinen ja ehdottomasti kuuluisin single nimeltään Sandstorm. Brittiläinen Neo-Record astui pian tämän jälkeen mukaan tulokkaan projektiin. Kesäkuussa 2000 Darude nousi artistina listaykköseksi Isossa-Britanniassa. Hän myös esiintyi BBC:n Top of the Pops -ohjelmassa, jossa hän esitteli Before the Storm -nimisen debyyttialbuminsa. Jo parin vuosikymmenen ajan Daruden Sandstormia on soitettu ympäri maailmaa aina urheilutapahtumista rantadiskoihin.

Tarja Turunen on sinfonisen rockin kirkkain tähti ja varmasti yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista laulajista musiikin maailmassa. Sopraanona, säveltäjänä ja lauluntekijänä tunnetuksi tullut Turunen saavutti maailmanlaajuisen maineen sinfonista metallimusiikkia soittavassa Nightwishissä, jota hän oli mukana perustamassa yhdessä Tuomas Holopaisen ja Emppu Vuorisen kanssa vuonna 1996 ja jossa hän lauloi yhdeksän vuoden ajan esiintyen bändin keulakuvana. Nightwish keräsi kulta- ja platinalevyjä useissa maissa.

Tarja Turunen on lyyrinen sopraano, ja hänen äänialansa on kolme oktaavia. Hän opiskeli laulamista Sibelius Akatemiassa ja Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa. Ainutkertainen yhdistelmä metallimusiikkia ja Turusen sopraanolaulua synnyttivät uuden genren, joka saavutti nopeasti arvostelu- ja kaupallista menestystä inspiroiden useita muita metalliyhtyeitä ja esiintyjiä. Mutta ainoastaan muiden luomusten laulaminen ei ollut Turusen mielestä hänen kohtalonsa, joten hän erosi yhtyeestä voidakseen saada lahjakkuutensa todella kukoistamaan sen ulkopuolella.