Blog

Post Archives

 • Suomen sisällissodan tapahtumat osa 2 - huhtikuu 21, 2018

  Suomessa sata vuotta sitten käydyllä verisellä sisällissodalla on monta nimeä, ja sodan taustoista ja tapahtumista on myös useita tulkintoja. Sota sai alkunsa yhteiskunnan rajun muutoksen jälkimainingeissa heti Suomen itsenäistymisen jälkeen. Valkoisten suojeluskuntien ja punakaartien kahakoinnin muuttuivat avoimeksi sodaksi tammikuun 28. päivän vastaisena yönä.

 • Suomen sisällissodan tapahtumat osa 1 - huhtikuu 10, 2018

  Suomen sisällissodasta on nyt kulunut jo yli sata vuotta. Verinen sisällissota käytiin heti Suomen itsenäistymisen jälkeen. Kun maa itsenäistyi joulukuussa 1917, kävivät Suomen kansalaiset toisiaan vastaan jo heti tammikuussa. Sisällisota käytiin Suomen kansanvaltuuskunnan ja Suomen senaatin eli hallituksen joukkojen kesken. Näistä osapuolista on käytetty yleensä nimityksiä punaiset ja valkoiset. Punainen[…]

 • Siniristilippu – Suomen virallinen tunnus - maaliskuu 26, 2018

  Suomen itsenäistymisen jälkeen käytettiin punaista leijonalippua valtion virallisissa yhteyksissä, mutta silloin vallalla olleen eduskunnan mielestä punainen väri ei soveltunut vertauskuvaksi valtiolle, joka oli kukistanut vallankumouksen. Näin ollen punakeltainen lippu sai väistyä, mutta sen kannattajien myönnytykseksi uudeksi lipuksi vahvistetun siniristilipun keskelle jätettiin kruunupäistä leijonaa kuvaava vaakuna. Vaakunan päällä lisäksi ollut suuriruhtinaskunnankin[…]

 • Baltian maiden itsenäistyminen osa 2 - maaliskuu 17, 2018

  Venäjän vallankumous vauhditti Baltian maiden pitkään vallalla olleita itsenäistymispyrkimyksiä. Virossa bolsevikit kaappasivat vallan maapäiviltä ennen kuin Saksan joukot etenivät Viroon Brest-Litovskin rauhanneuvottelujen vauhdittamiseksi. Kun bolsevikit vetäytyivät saksalaisten alta, näki Viro tilaisuutensa tulleen ja julistautui itsenäiseksi 24. helmikuuta 1918. Siitä huolimatta, että saksalaiset valloittivat Tallinnan seuraavana päivänä ja hallitus joutui pakenemaan[…]

 • Baltian maiden itsenäistyminen osa 1 - maaliskuu 5, 2018

  Suomen itsenäistymisen yhteydessä Venäjän vallankumous herätti itsenäistymishaaveita myös Baltian maissa Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Kun Venäjän keisarikunnan hajoaminen näytti yhtä vääjäämättömältä, maiden tavoitteiksi nousi täyden itsenäisyyden saavuttaminen. Baltian maat saavuttivat itsenäisyyden vuosien 1918–1920 aikana, mutta matka tähän oli vaikea.

 • Vuoden 1917 yleislakko ja vallankumouksen ilmapiiri - helmikuu 20, 2018

  Vuoden 1917 syksyllä Suomessa elettiin kuohuvia aikoja. Venäjällä oli tapahtunut vallankumous ja väliaikaisesti vallassa ollut Venäjän hallitus vaati elokuussa myös Suomen eduskunnan hajotettavaksi.

 • Itsenäisyyden tunnustaminen – osa 2 – tunnustus venäjältä - helmikuu 14, 2018

  Kun Suomen eduskunta oli vahvistanut senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen 6. joulukuuta 1917, alkoivat Suomen tunnustelut ulkovaltoja kohtaan itsenäisyyden tunnustamiseksi.

 • Itsenäisyyden tunnustaminen – osa 1 – ensimmäiset tunnustelut - tammikuu 14, 2018

  Suomen itsenäisyysjulistus annettiin 4. joulukuuta 1917 Svinhufvudin senaatin toimesta, ja eduskunta vahvisti julistuksen kaksi päivää myöhemmin 6. joulukuuta.

 • Suomen eduskunnan historia - joulukuu 28, 2017

  Suomessa valtion lainsäädäntövaltaa ja budjettivaltaa käyttävä elin on eduskunta eli Suomen parlamentti. Aiemmin sana eduskunta tarkoitti suomeksi yleisesti myös muiden maiden parlamentteja, mutta nykyään se merkitsee vain Suomen parlamenttia.

 • Suomen itsenäistyminen, valtakysymykset ja valtalaki - joulukuu 15, 2017

  Vuoden 1917 keväällä alkanut Suomen itsenäistymisprosessin käsittely ja sitä seurannut Suomen valtion itsenäistyminen 6. joulukuuta 1917 oli laajemman tapahtumasarjan tulos.

 • Suomen itsenäistyminen ja ulkoministeriön synty - joulukuu 4, 2017

  Eurooppa eli ensimmäisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen todellista murrosaikaa. Sotaa käytiin 1914–1918 ja siinä taistelivat vastakkain Saksan ja Itävalta-Unkarin keskusvallat sekä ympärysvallat, jotka muodostuivat lähinnä Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Venäjästäja Yhdysvalloista.