Blog

Lähetä arkisto

 • Miten selata nettiä turvallisesti? - tammikuu 18, 2019

  Internet voi olla vaarallinen paikka huolimattomille. Yksikin käynti väärälle sivustolle, ja voit tartuttaa tietokoneesi haittaohjelmilla, jotka varastavat tietosi ja mahdollisesti vaativat lunnaita palautuksesta. Niin pelottavalta kuin tämä kuulostaa, voit surffata netissä hyvin turvallisesti tässä artikkelissa mainittujen vinkkien avulla.

 • Suomen historia - joulukuu 25, 2018

  Suomen esihistoria alkaa tiettävästi noin 9000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suomen kivikauden kulttuureita olivat muun muassa  Kundan kulttuuri, kampakeramiikka, Kiukaisten  ja Pöljän kulttuurit. Suomen pronssikausi alkoi vuonna 1500 ennen ajanlaskua ja rauta-aika 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Rauta-aika kesti noin vuoteen 1300 ajanlaskun jälkeen.

 • Suomen presidentit - joulukuu 10, 2018

  Suomen presidentti on vaaleilla valittava, Suomen valtion ylin päämies. Presidentin tärkeimpiä tehtäviä ovat maan ulkopolitiikan johto yhdessä valtoneuvoston kanssa sekä puolustusvoimien ylipäällikkönä toimiminen.

 • Suomen ilmavoimat - marraskuu 28, 2018

  Ilmavoimat ovat jokaiselle valtiolle yksi sen ulkoisen puolustautumisen päätekijöitä. Ilmasta tuleva hyökkäys on monesti se tehokkain mahdollinen, joka valtiota vastaan voidaan kohdistaa. Nykypäivänä valtiot panostavat suuresti ilmavoimiensa toimintakykyyn, joissain valtioissa jopa muiden aselajien kustannuksella. Suomessa ilmavoimat ovat alusta asti nähty tiiviinä osana maan puolustusvoimia.

 • Sodasta - marraskuu 14, 2018

  Sota – tuo yhteiskunnan vahvin voima! Sota on kautta aikojen ollut vahvin politiikan väline kansakuntien välillä. Sodan vastakohdan ollessa rauha ja harmonia, sotaan yhdistetään yleensä tuho ja hävitys.

 • Suomen sisällissodan tapahtumat osa 2 - huhtikuu 21, 2018

  Suomessa sata vuotta sitten käydyllä verisellä sisällissodalla on monta nimeä, ja sodan taustoista ja tapahtumista on myös useita tulkintoja. Sota sai alkunsa yhteiskunnan rajun muutoksen jälkimainingeissa heti Suomen itsenäistymisen jälkeen. Valkoisten suojeluskuntien ja punakaartien kahakoinnin muuttuivat avoimeksi sodaksi tammikuun 28. päivän vastaisena yönä.

 • Suomen sisällissodan tapahtumat osa 1 - huhtikuu 10, 2018

  Suomen sisällissodasta on nyt kulunut jo yli sata vuotta. Verinen sisällissota käytiin heti Suomen itsenäistymisen jälkeen. Kun maa itsenäistyi joulukuussa 1917, kävivät Suomen kansalaiset toisiaan vastaan jo heti tammikuussa. Sisällisota käytiin Suomen kansanvaltuuskunnan ja Suomen senaatin eli hallituksen joukkojen kesken. Näistä osapuolista on käytetty yleensä nimityksiä punaiset ja valkoiset. Punainen[…]

 • Siniristilippu – Suomen virallinen tunnus - maaliskuu 26, 2018

  Suomen itsenäistymisen jälkeen käytettiin punaista leijonalippua valtion virallisissa yhteyksissä, mutta silloin vallalla olleen eduskunnan mielestä punainen väri ei soveltunut vertauskuvaksi valtiolle, joka oli kukistanut vallankumouksen. Näin ollen punakeltainen lippu sai väistyä, mutta sen kannattajien myönnytykseksi uudeksi lipuksi vahvistetun siniristilipun keskelle jätettiin kruunupäistä leijonaa kuvaava vaakuna. Vaakunan päällä lisäksi ollut suuriruhtinaskunnankin[…]

 • Baltian maiden itsenäistyminen osa 2 - maaliskuu 17, 2018

  Venäjän vallankumous vauhditti Baltian maiden pitkään vallalla olleita itsenäistymispyrkimyksiä. Virossa bolsevikit kaappasivat vallan maapäiviltä ennen kuin Saksan joukot etenivät Viroon Brest-Litovskin rauhanneuvottelujen vauhdittamiseksi. Kun bolsevikit vetäytyivät saksalaisten alta, näki Viro tilaisuutensa tulleen ja julistautui itsenäiseksi 24. helmikuuta 1918. Siitä huolimatta, että saksalaiset valloittivat Tallinnan seuraavana päivänä ja hallitus joutui pakenemaan[…]

 • Baltian maiden itsenäistyminen osa 1 - maaliskuu 5, 2018

  Suomen itsenäistymisen yhteydessä Venäjän vallankumous herätti itsenäistymishaaveita myös Baltian maissa Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Kun Venäjän keisarikunnan hajoaminen näytti yhtä vääjäämättömältä, maiden tavoitteiksi nousi täyden itsenäisyyden saavuttaminen. Baltian maat saavuttivat itsenäisyyden vuosien 1918–1920 aikana, mutta matka tähän oli vaikea.

 • Vuoden 1917 yleislakko ja vallankumouksen ilmapiiri - helmikuu 20, 2018

  Vuoden 1917 syksyllä Suomessa elettiin kuohuvia aikoja. Venäjällä oli tapahtunut vallankumous ja väliaikaisesti vallassa ollut Venäjän hallitus vaati elokuussa myös Suomen eduskunnan hajotettavaksi.

 • Itsenäisyyden tunnustaminen – osa 2 – tunnustus venäjältä - helmikuu 14, 2018

  Kun Suomen eduskunta oli vahvistanut senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen 6. joulukuuta 1917, alkoivat Suomen tunnustelut ulkovaltoja kohtaan itsenäisyyden tunnustamiseksi.